AAU, Fibigerstræde 15, lok. 2.233, 9220 Aalborg Ø, tlf. 96 35 80 81  -  Studenterhuset, Gl. Torv 10, 9000 Aalborg, tlf. 96 35 90 96
Mail: praesten@adm.aau.dk

Julequiz

Nedenfor kan du finde svarene på vores lille julequiz, hvor vi satte 5 eksemplarer af Filmland-redaktør Søren Høys netop udkomne bog ’Filmstjerner’ om moderne dansk film på højkant (værdi 269,- kr. pr. stk.).

 Tak til alle, som legede med i denne lille julespøg.

 Vinderne får deres præmier tilsendt inden jul (om Postdanmark ellers vil!).

 1. Traditionen med et juletræ kommer fra Tyskland, og skikken blev bragt til Danmark af kunstnere og digtere, der rejste ud. Hvornår blev det almindeligt med et juletræ i stuen i Danmark?
- omkring 1710?
- omkring 1810?
- omkring 1910?
 

2. Når vi holder juleaften fejrer vi, at Jesus blev født den 24. december.
Juleevangeliet, der fortæller om Jesu fødsel, kan man blandt andet høre, hvis man går til julegudstjeneste. Jesus.  Men hvor blev han født:
- i et herberg?
- i en stald?
- hos en lokal købmand?

3. I gamle dage pyntede man juletræet med æbler, honningkager og pebernødder i fint udklippede papirnet. Men hvad med julegaverne? Hængte man også dem på træet?
- ja, det gjorde man
- nej da  

4. I sangen ’Søren Banjomus’ sidder nissen på loftet og snorker som en bjørn efter at have spist julegrød. Hvad hedder nissens kat, der altid er så fræk?
- Frække Frederik
- Lurifax
- Drille Peter

5. Der blev også holdt jul i middelalderen. Man legede julelege og faktisk stammer mange af vore spil fra middelalderen. Hvilket af disse spil spillede man også i middelalderen?
- Backgammon
- Trivial Pursuit
- Ludo

6. Julekort blev almindelige i Danmark omkring 1880 og i 1904 kom verdens første julemærke. Men hvilket land kommer julemærket fra?
- Danmark
- Tyskland
- England

7. Der findes mange slags julepynt, og nogle traditioner er meget gamle. Kravlenissen er en dansk opfindelse, men hvor gammel er den?
- 1895
- 1923
- 1947

8. Hele december kan man se julekalender i fjernsynet. Hvad hedder nissen fra Alletiders Jul, som er både sej og sød?
- Hr. Mortensen
- Pyrus
- Fimpe  

9. I gamle dage havde man andre juleskikke og traditioner end vi har i dag. I 1600-tallet som alle husstandens medlemmer f.eks. i stuen julenat, hvor der var strøet halm på gulvet Men hvilken juletradition tror du er yngst?
- skrive ønskeseddel
- julekalender
- kalenderlys

10. Nisser bliver i dag betragtet som julemandens hjælpere. Men nisser kan også være drillepinde, hvis man ikke behandler dem ordentligt.. Hvad gjorde man i gamle dage for at holde sig gode venner med nissen?
- syede nyt tøj til ham til jul
- gav ham dejlige vagtelæg
- stillede grød frem til ham

11. Julemanden hed oprindeligt Sankt Nikolaos og var kristendommens mest berømte helgen. Sankt Nikolaos levede i 300-tallet og så dengang noget anderledes ud en den julemand, i kender i dag.. Vores julemand bor på Grønland, men hvor boede Sankt Nikolaos?
- Frankrig
- Tyrkiet
- Grækenland

12. Når det er december skal man julebage. F.eks. klejner og pebernødder. Men er der peber i pebernødder?
- ja
- nej

13.Afhængig af ens families traditioner, er der mange måder at gøre de samme ting på. Alle religioner har hver deres højtider, som de fejrer. Kristne fejrer jul, muslimer fejrer ramadan og jøder fejrer? Ja, hvad hedder jødernes store højtid, som også ligger i december?
- Chanukka
- Bar Mizva
- Shalom

14. Der findes mange fantastiske eventyr, og også mange der handler om julen. Men hvem har f.eks. skrevet eventyret ’Den lille pige med svovlstikkerne’?
- Brødrene Grimm
- H.C. Andersen
- Charles Dickens

15. I 1880-tallet begyndte man især i byerne at spise gåsesteg i stedet for flæskesteg juleaften. Gåsen kunne man få stegt hos bageren, der jo havde nogle kæmpeovne, der allerede var varme af al julebagningen. Hvad spiser man typisk som tilbehør til sin julemad?
- grønkål
- rødkål
- rosenkål

16. Når vi pynter juletræet, sætter vi en stjerne i toppe. Men vi har også en anden julestjerne, som er meget populær. Nemlig potteplanten med den store røde og hvide blomst, der ligner en stjerne. Hvor kommer denne blomst fra?
- Danmark
- Mexico
- Schweiz

17. I juleeventyret om Grantræet af H.C. Andresen får grantræet helt barkpine af længsel, da det hørte, hvor fint det skulle pyntes. Hvad svarer barkpine ifølge H.C. Andersen til, når man er et grantræ?
- hovedpine
- tandpine
- mavepine

18. Vi kender alle traditionen med at hænge flettede hjerter på juletræet. Det er en dansk skik, men den er ikke særlig gammel. H.C. Andersen lavede det første hjerte, vi kender til i 1860´erne, men det var uden hank. Hvornår er det ældste kendte flettede hjerte til at hænge på juletræet fra?
- 1873
- 1893
- 1923

19. Før man begyndte at pynte sit juletræ med papirhjerter og gladkugler brugte man en helt anden slags pynt sammen med de uundværlige lys. Hvilken?
- kagemænd og chokoladefigurer
- fuglefjer med farver
- man kom kun lys på juletræet

20. I dag køber vi meget af den traditionelle julefrokostmad færdiglavet. I gamle dage lavede man alt selv, og nogle af opskrifterne er lidt sjove. F.eks. på sylte. Hvad er gammeldags sylte lavet af?
- rå griselever
- et helt kogt grisehoved
- tæerne og tarmene fra grisen

21. I Storbritannien og USA er det en almindelig tradition, at man fra juleaften og frem til Helligtrekongersaften hænger en gren af misteltenen op et eller andet sted i sit hjem. Hvad må man ifølge denne tradition, hvis en pige står under en mistelten?
- kilde hende
- kysse hende

- give hende pebernødder

22. I Danmark er det julemanden, der kommer med gaver, men sådan er det ikke overalt i verden. I Puerto Rico er det de hellige tre konger, og børnene lægger græs under deres senge til kongernes kameler. Om morgenen er græsset så byttet ud ed gaver. Hvilken dag får børnene i Puerto Rico deres gaver?
- 24. december
- 25. december
- 6. januar

23. Det kan være svært at få tiden til at gå juleaftensdag, når man glæder sig til at å sine pakker. Tiden kan man f.eks. få til at gå med at lege julelege. Hvornår fik børn deres gaver i gamle dage?
- 24. december om morgenen
- 24. december om aftenen
- 25. december om morgenen

24. Den 6. januar er helligtrekongersdag. På denne dag er julen slut, idet den slutter aftenen før, nemlig helligtrekongersaften. Med de hellige tre konger menes de tre vise mænd, der bragte gaver til Jesus. Hvad er traditionen for helligtrekongersaften i Danmark?
- man tænder juletræet for sidste gang
- man spiser grønkål
- januarudsalget starter

GLÆDELIG JUL!



Sidst opdateret: 19.12.2005
Webmaster: Christen Staghøj Sinding