Systemisk uddannelse – for den refleksive praktiker.

– et 5-modulers uddannelsesforløb for medarbejdere, konsulenter m.fl., der via deres arbejde er engageret i organisatoriske udviklingsprocesser. Start 12. og 13. oktober 2005.

 

Uddannelsen udbydes i et samarbejde mellem Center for KompetenceUdvikling, Nordjyllands Amt og Personaleudviklingssekretariatet, Aalborg Universitet. 

 

Undervisningen varetages primært af systemisk ledelses- og organisationskonsulent Jørgen Madsen,  MacMann Berg, Århus.

 

 

Baggrund og metode

Uddannelsen har sit teoretiske og praktiske omdrejningspunkt i en systemisk anerkendende tilgang til livet i organisationer. At arbejde systemisk anerkendende handler om at få øje på muligheder. At se problemer som uindfriede drømme samt at have fokus på, hvordan det sprog vi bruger, er med til at skabe de resultater, vi opnår. I uddannelsen arbejder vi med organisationen som et system af mennesker i relationer, som gennem sproget søger at koordinere forståelser og handlinger. Som medarbejder eller konsulent mv. er det nødvendigt at være bevidst om, hvordan egen adfærd og handlinger er medskabende af andres adfærd og handlinger, samt for de muligheder der kan opstå for udvikling og måden for håndtering af fornyelser i organisationen.

 

Formål

Formålet med uddannelsen er at kvalificere deltagernes kompetencer til at arbejde med aktive kommunikations- og refleksionsprocesser i deres egen praksis som medarbejdere eller konsulenter mv.

 

Forløbet sætter fokus på medarbejdere, konsulenter m.fl. som dem, der gennem kommunikationen kan fremme udvikling i organisationer. Forløbet er tilrettelagt, så det giver den enkelte deltager de bedst mulige betingelser for at udvikle og træne kommunikative færdigheder.

 

Forløb

Uddannelsen gennemføres med 5 x 2 dages undervisningsmoduler suppleret med én undervisningsdag med Peter Lang, KCC London. Derudover indlægges 4 enkeltdage, hvor deltagerne arbejder i netværksgrupper med praktiske temaer fra egen praksis og drøfter litteratur.

 

Indhold  

Forløbet gennemføres med en fordeling på ca. 1/3 systemisk teori og 2/3 øvelser i metoder/værktøjer.

 

De teoretiske elementer vil være oplæg om systemiske grundteorier, læsning af litteratur samt drøftelser af litteratur på holdet og i netværksgrupperne.

 

Den praktiske del vil være oplæg, hvor underviserne vil præsentere/vise konkrete værktøjer, individuel og gruppemæssig træning i forskellige individuelle interview- og konsultationsformer og dialogformer for grupper.

 

Et væsentligt sigte er, at deltagerne kommer til at arbejde i forhold til deres egen praksis. Både som enkeltperson og som kollega i forhold til andre.

 

Deltagerne vil opøve konkrete praktiske færdigheder via en lang række praktiske systemisk anerkendende arbejdsmetoder, superviseret af underviseren og holdets øvrige deltagere. 

Før første modul anbefaler vi, at deltagerne afstemmer personlige og organisatoriske forventninger til deres deltagelse i uddannelsen med deres leder. Denne drøftelse kan munde ud i en aftale om de områder, den enkelte deltager skal fokusere på under forløbet. Disse fokusområder kan typisk indeholde en målsætning for både en personlig-faglig og en organisatorisk udviklingsdel.

 

For at sikre bedst mulig kobling til leder og/eller centrale kollegaer, inviteres disse med i tre undervisningssammenhænge i løbet af uddannelsen. På en del af første moduls første dag om eftermiddagen, på hele undervisningsdagen med Peter Lang og på hele den sidste dag på det afsluttende modul 5.

 

I nedenstående oversigt er indholdet på de enkelte moduler nærmere beskrevet.

 

Modul 1: Den refleksive praktiker den 12. og 13. oktober 2005 – internat på Løgstør Park Hotel, Toftebjerg Allé 6, Løgstør

Modul et er introduktion til den systemisk anerkendende teori og metode, hvor fokus vil være på kommunikation i systemisk perspektiv.

 

Der vil bl.a. blive fokuseret på begreberne kontekst, neutralitet, autopoesis, læring, refleksion, og der vil blive arbejdet med Appreciative Inquiry – i både teori og praksis.

 

Både den teoretiske og praktiske del vil have sit afsæt i bogen Appreciative Inquiry – en konstruktiv metode til positive forandringer og i bogen Systemisk Ledelse.

 

På modulet vil der desuden blive etableret netværksgrupper, som er gennemgående i hele forløbet. Som en del af netværksetableringen, vil vi se på gruppedynamik i et systemisk perspektiv.

 

Modul 2: Selvledelse og samarbejde den 1. og 2. december 2005 – eksternat på Center for KompetenceUdvikling, Østre Alle 91, Aalborg

På modul to vil fokus være på forskellige måder at positionere sig på, i forhold til opgaver og samarbejde.

 

Det teoretiske og praktiske arbejde vil være knyttet til Karl Tomms og MacMann Bergs definitioner af forskellige spørgsmålstyper.

 

Deltagernes roller som konsulent/coach, der kan hjælpe andre i forbindelse med udviklingsopgaver, vil danne udgangspunkt for træning i og udvikling af dialog- og interviewkompetencer.

 

Ceccins neutralitetsbegreb undersøges yderligere og redefineres, så det kan anvendes i organisatoriske sammenhænge.

 

Med udgangspunkt i Maturanas domæneteori vil vi arbejde med begreberne ’univers’ og ’multivers’ og sætte yderligere fokus på kontekstbegrebets anvendelse i daglige organisatorisk praksis.

 

Litteraturen til modul to vil være uddrag af bogen Systemisk Ledelse samt en artikel af Karl Tomm: Er hensigten at stille lineære, cirkulære, strategiske eller refleksive spørgsmål?

 

Modul 3: Gruppe/team samtaler. Håndtering af organisatoriske udviklingsprocesser i større grupper, den 9. og 10. januar 2006 – eksternat på Kommunedatas Kursuscenter, Hadsundvej 184, Aalborg

På modul tre vil vi sætte fokus på gruppe/team som en organisations-udviklingssamtale. Hvad enten den gennemføres i større eller mindre grupper.

 

Vi gennemgår forskellige set-up for samtaler og ser på, hvordan en struktureret og styret samtale kan anvendes som redskab til fremadrettet udvikling i forhold til en given opgaveløsning eller til at følge vedtagne strategier.

 

Vi ser på ’konsulentrollen’ i et systemisk perspektiv og på deres opgave: at gøre forskellighed til en ressource i det organisatoriske liv.

 

Både den teoretiske og praktiske del vil have sit afsæt i bogen: Udviklingssamtaler i grupper – udvikling gennem dialog samt i uddrag af bogen Systemisk ledelse.

 

Modul 4: At håndtere modsætninger i organisationen, den 6. og 7. marts 2006 – eksternat på Kommunedatas Kursuscenter, Hadsundvej 184, Aalborg

På modul fire kommer deltagerne til at arbejde med forskellige måder at håndtere modsætninger i samarbejdsrelationer. Temaet psykisk arbejdsmiljø vil blive behandlet ud fra en systemisk vinkel.

 

Fokus vil være på sprog og forestillinger som en social konstruktion, og de muligheder det giver at arbejde konstruktivt med modsætninger som forudsætning for udvikling. Kontekstbegrebet vil igen være i spil.

 

Vi vil komme til at arbejde med håndtering af den besværlige side af organisationen – den svære samtale og se på de sprogspil, der kan forstyrre så tilpas, at de skaber nødvendige nye indsigter.

 

Teoretisk vil omdrejningspunktet være Cronen & Pearces CMM-teori, som fokuserer på, hvordan vi tolker vore oplevelser gennem et personligt filter sammensat af både personlige, kulturelle og samfundsmæssige elementer. Litteraturen til dette modul vil være uddrag af bøgerne Systemisk Ledelse og Appreciative Inquiry.  

Modul 5 Opsamling og syntese, den 20. og 21. april 2006 eksternat på Kommunedatas Kursuscenter, Hadsundvej 184, Aalborg

På modul fem vil metoder til at arbejde med visioner, værdier og strategi blive gennemgået, og vi vil sætte fokus på medarbejderens/konsulentens rolle som kulturskaber og kulturudvikler.

 

På dette sidste modul vil holdet og underviser i tæt samspil lave en praktisk og teoretisk syntese over forløbet. Refleksioner over inspirationer og anvendelsesmuligheder af det lærte i forhold til leder-/medarbejder- og konsulentrollen vil være i centrum.

 

Netværksgrupperne fremlægger deres opsummerede læring i et set-up, der både skal indeholde praktiske øvelser og teoretiske oplæg.

 

Undervisningsdag med Peter Lang den 24. januar 2006 – eksternat i Auditorium A, Fibigerstræde 15, Aalborg Universitet

Peter Lang er kendt som en meget dygtig teoretiker og praktiker indenfor systemisk anerkendende organisationsudvikling. Peter vil denne dag tage udgangspunkt i forskellighed som en ressource og gennem sit arbejde med Appreciative Inquiry, invitere deltagerne ind i den idéverden af muligheder det giver, når fokus er på de livgivende og fremadrettede handlinger. Kursusdeltagerne kan til denne dag invitere 3 samarbejdspartnere fra arbejdspladsen med (leder/mentor/kollegaer) til at deltage, hvorved der kan skabes fælles referenceramme og forankringen i organisationen understøttes.

 

Litteratur

Til hvert modul skal der læses udvalgt litteratur. Litteraturen gennemarbejdes i netværksgrupperne med efterfølgende refleksioner og drøftelser på holdet. Litteraturen udleveres til hvert modul.

 

Undervisere

Jørgen Madsen fra MacMann Berg (alle moduler).

Bente Lindegaard fra MacMann Berg (modul 2).

Peter Lang, Kensington Consultation Center, London (særskilt undervisningsdag den 24. januar 2006).

Uddannelsesbevis

MacMann Berg udsteder et uddannelsesbevis, hvor uddannelsens teoretiske og praktiske indhold beskrives. Gennemført uddannelse giver fx adgang til MacMann Bergs systemiske overbygningsuddannelse. Udarbejdes der en skriftlig opgave i forbindelse med uddannelsen, kan der eventuelt gives merit i forhold til MacMann Bergs systemiske diplom og masteruddannelse. Retningslinier kan rekvireres. Merit gives ud fra individuel vurdering i forhold til tidligere uddannelse.

 

Deltagerantal

Holdet består af max. 20 deltagere (ekskl. gæster jf. ovenfor)

Der tilstræbes en ligelige fordeling af deltagere fra Aalborg Universitet og Nordjyllands Amt.

 

Betaling

Prisen for kurset er  17.900 kr.

Kursusprisen includerer undervisning, lokaler, ophold, forplejning og materialer. Leder/mentor/kollegaers deltagelse i modul 1 og modul 5 samt til Peter Lang arrangementet er iberegnet.

 

Tilmelding

Du finder tilmeldingsblanket på internettet.

For ansatte ved Nordjyllands Amt: CKUs hjemmeside link:

For ansatte ved Aalborg Universitet: PUSs hjemmeside link: www.aau.dk/pus

 

BEMÆRK !  Absolut sidste tilmeldingsfrist er den 13. september 2005.

 

Yderligere oplysninger

Kursusindhold, metode mv.: Konsulent Jørgen Madsen, MacMann Berg, Tlf. 86 76 13 44

Praktiske oplysninger, tilmelding mv.: 

Ansatte ved Nordjyllands Amt: Konsulent Jens Ravnholt Pedersen, CKU, tlf. 98 77 1021

Ansatte ved AAU: Udviklingskonsulent Lisbeth Rosted, PUS, tlf. 96 35 95 79